Evenimentul a trecut
Descriere
PERSIA.
Oare și în tine răscolește cuvântul acesta la fel de multă curiozitate și sete de descoperire ca și în noi?!
PERSIA, pe Drumul Mătăsii.
Odinioară un ținut întins din Grecia modernă și până la malurile fluviului Syr Darya, tărâmul cel mai îndepărtat atins de Alexandru cel Mare, Persia a crescut într-un vast imperiu pornind din munții Zagros ai platoului iranian.
Medeșii, achamenizii, parții și sasanizii au fost locuitori ai tot atâtor imperii clădite de popoarele iraniene începând cu trei milenii înainte de Hristos și încheiate la cucerirea ultimului de către imperiul otoman, la mijlocul secolului 17.
Care și-a lăsat la rându-i pecetea asupra socioculturii, a istoriei și desigur a arhitecturii urbane.
Vă puteți închipui ce zăcământ de istorie ne stă sub picioare?!
Vă invităm deci în cel mai inedit poate dintre tururile noastre în lumea largă…
CE FACEM ACOLO?
⛷️ 3 zile schi în Dizin sau alte stațiuni din apropiere
?️ 2 zile raid 4×4 în desert
?️ 4....
Locație și Direcții
Important
BUN, CE FACEM?
Timp de trei zile SCHIEM, da!
În cea mai faimoasă stațiune iraniană de schi și snowboard, Dizin.
Domeniul schiabil nu e foarte întins ca și km de pârtii dar opțiunile de dat pe zăpezi neatinse sunt nemărginite!
Pârtiile sunt late și potrivite tuturor, de la neinițiați la pasionații de carving și la cei ce aleg să își aducă focile în bagaj, așa ca noi.
Te putem ajuta pe pârtie cu un pic de școală a virajului și ajustări de stil de dat.
Dacă ai nevoie de un booster mai zdravăn dat performanței tale pe schiuri hai la Școala de Schi și Snowboard!
Petrecem două nopți în camere duble în hotel de 3 stele și pornim apoi către începuturi.
A patra zi zburăm de la Teheran la Shiraz, părăsind munții înzăpeziți ai Alborzului pentru un tur al Shiraz-ului ce include moscheea Nasiralmolk, grădinile Narenjestan și complexul arhitectural Karmikhani, palatul tronului lui Karim Khan Zand, întemeietorul dinastiei Zand.
Ne delectăm cu obiceiuri și bucătărie datând de mii de ani și cunoaștem o lume pe cât de bogată, pe atât de ascunsă ochilor vesticilor în timpuri moderne.
Vizităm complexul Zandieh cu băile Vakil (băi tradiționale asemănătoare hammam-ului turcesc), moscheea și bazarul Vakil și caravanseraiul Moshir.
Petrecem noaptea într-un hotel confortabil de 4 stele în Shiraz.
În ziua a cincea călătorim între Shiraz și Isfahan, pornind după micul dejun și oprindu-ne pe rând în Persepolis, Naghsh-e-Rostam și Pasargadae.
Trei situri UNESCO World Heritage!
Persepolis datează din anul 515 îCh (!) și îi călcăm pragul prin Poarta Tuturor Popoarelor, o invitație peste milenii la pace și înțelegere.
Descoperim împreună Palatul Apadana, Sala Tronului și morminte ale diverșilor regi răspândite prin săli și coridoare enorme, trezoreria regală, turnuri și fortificații.
Părăsim Persepolis pentru o vizită la Naghsh-e-Rostam, necropola achaemeniană.
Ultima oprire a zilei o facem în Pasargadae, capitala imperiului Achaemenid în timpul lui Cirus cel Mare ce găzduiește și mormântul acestuia.
Îl cunoașteți, e Cirus al Doilea cel ce a pus bazele imperiului Persan cucerind mai mult de cinci milioane de km pătrați (depășit doar la limită de Alexandru cel Mare, 200 de ani mai târziu), faimosul eliberator al evreilor din Babilon!
Petrecem noaptea într-un hotel confortabil de 4 stele în Isfahan.
Ziua a șasea e a Isfahanului, capitala splendidă la timpul ei a Imperiului Safavid.
După micul dejun ne începem ziua cum deja am început să ne răsfățăm: ne așteaptă un nou sit UNESCO, Naghsh-eJahan Sq!
În secolul al XVII-lea aici a fost arena regală de polo și centrul întregii așezări.
Vizităm împreună faimoasa Imam Mosque din colțul sudic al pieței, un monument architectural de neratat și o bijuterie a ceramicii iraniene.
De pe latura vestică a pieței regii safavizi obișnuiau să privească întrecerile de polo de la înălțimea balcoanelor palatului Aliqapu.
De aici admirăm apoi moscheea Șeic Lotfollah aflată pe partea opusă a pieței, apoi grădinile Chehel-Sotun (sit UNESCO World Heritage) și Masjed-e Jame Esfahan, ultimul sit UNESCO al zilei, o moschee veche de 1200 de ani cu arhitectură deosebită.
Uau, asta da zi plină! ?
Petrecem noaptea într-un hotel confortabil de 4 stele în Isfahan.
Ziua a șaptea ne odihnim.
Ei, da, glumeam, desigur! ?
Astăzi ne îmbarcăm în mașini 4×4 și ne afundăm 60 de km adânc în deșertul Maranjab!
Descoperim dune masive (ăăă… ia să ținem și schiurile la îndemână!), formațiuni stâncoase, lacuri și mlaștini de sare fotogenice.
Drumețim pe creste de dune în căutarea ACELUI apus înecat în auriu al deșertului!
Vom dormi fie într-un vechi caravanserai fie într-o tabără de corturi tradiționale, pentru o experiență completă și o noapte cu mii de stele.
Știați că în deșert cerul e MULT mai des presărat cu aștri? Explicația e simplă și fenomenul faimos. Ne vom minuna acolo!
În a opta zi după un ceai și un mic dejun pe rogojini în mijlocul pustietății drumețim din nou, până la ora prânzului când revenim către civilizație și ne continuăm drumul în mașini normale până la Teheran.
Petrecem noaptea într-un hotel confortabil de 4 stele în Teheran.
A noua zi și ultima în Iran o dedicăm odihnei, descoperirii capitalei țării și bogatului ei patrimoniu istoric.
Putem începe cu un tur al Muzeului Național cu cei 70 de ani vechime ai săi, apoi cu Muzeul Sticlei și Ceramicii Iraniene (trebuie văzut!) cu exponate ce vin de la 4 milenii distanță dinaintea lui Hristos.
Dacă nu v-a suprasaturat deja abundența de situri UNESCO World Heritage mai adăugăm unul :) : Palatul Golestan cu Tronul de Marmură, Casa Bazinelor, Galeria de Picturi, Edificul Soarelui (Shams ol Emareh) și multe altele.
Va fi desigur vreme și pentru o vizită opțională la Bazar și la Piața de Covoare (cum altfel?).
Petrecem noaptea într-un hotel confortabil de 4 stele în Teheran în așteptarea zborului matinal către casă.
12 locuri maxim disponibile.