Evenimentul a trecut
Descriere
Frumusețea unei ture cu caiacul este că nu ai nevoie de o experiență anterioară. Tânăr sau bătrân, te poți bucura de această minunată activitate în mijlocul unui parc național protejat UNESCO. Caiacele noastre sunt sigure, capabile să îndeplinească cerințele vâslașului netemperat sau ale rătăcitorului relaxat.
Nu există o modalitate mai bună de a descoperi Delta Dunării ca într-un caiac mic și silențios, pe canale și lacuri ce abundă în zeci de specii de păsări! Ghizii noștri sunt alături de voi pentru a vă împărtăși istoria locului, pentru a vă asigura siguranța pe apă, pentru a vă ajuta să montați tabăra și nu în ultimul rând pentru a vă oferi o vacanță de neuitat.
Se doarme numai la cort iar fiecare participant își duce în caiac propriile bagaje. Noi vă punem la dispoziție un loc în caiac, ghidul, bun cunoscător al locurilor și toate cunoștințele noastre despre Delta Dunării.
Zile de tură cu caiacul
Înseamnă orice zi în care se merge....
Locație și Direcții
Important
?????? ?? ?????????? ??? ???? ??? ???? ?? ?????????.
?? ????? ?? ????? ?? ??????????? ?? ?????????? ??????? ?????? ?? ????? ? ???? ??????? ?? ???????? ???? ?????? ?? ?????? ????.
???? ?????????? ????????? ???? ??????? ???? ????? ?? ??????? ????? ??????? ?? ????????????? ???????? ???????????? ?? ??????? ??????? ?? ?????.
Cum ajung la Mila23?
Puteți ajunge în satul Mila23 doar pe apă. Recomandăm cursele cu bărci rapide, ale companiilor private. Odată cu confirmarea rezervării, agenții noștri vă vor trimite detaliile de contact ale colaboratorilor locali iar voi vă veți face rezervarea în funcție de orele la care considerați că ajungeți în Tulcea. Costul unui bilet este 65 lei/sens (preț informativ, acesta poate fi modificat de firmele de transport, fără notificare).
Veți fi lăsăți chiar la pontonul campingului (anunțați șoferul bărcii la plecare despre locul în care vreți să fiți lăsați).
Odată ajunși în camping, puteți să vă instalați cortul apoi puteți explora satul pitoresc. În sat există magazine de la care vă puteți aproviziona cu alimente și apă pentru zilele de tură cu caiacul. Prețurile din magazine sunt foarte apropiate de cele din orașul Tulcea.
Necesar
• Cort, sac de dormit, izopren.
• Primus, veselă, tacâmuri.
• Haine de sezon – neapărat pălărie de soare, haine lungi, să nu vă ardă soarele, haine mai groase pentru seară/dimineață. Neapărat haine impermeabile subțiri.
• Soluții de plajă.
• Soluții de țânțari (anti-insecte).
• Puteți lua cu voi soluții de hidratare, sucuri energizante (NU RedBull ci variantele pentru sportivi) și dulciuri pentru a avea energie în timpul zilei.
• Protecții impermeabile pentru telefoane și aparatură foto.
• Saci impermeabili pentru haine și echipamente.
Vă rugăm să luați în serios echiparea personală. Noaptea, pe baltă, nu va veni nimeni să vă aducă ceea ce vă lipsește.
Camping
Fiecare participant va dormi în cortul propriu. Montarea și demontarea cortului revine participanților.
În turele noastre nu furnizăm echipamente de camping sau mâncare.
Turele cu caiacul
În traseele propuse de noi veți vâsli în jur de 15-20 km pe zi dar acestea pot fi ajustate în funcție de nivelul de experiență al fiecărui grup sau de preferințele voastre.
Vara veți avea 2 etape de cca 4 ore, de vâslit, dimineața și seara, cu o pauză mai lungă la prânz, pentru masă și relaxare la umbră. La fiecare 2 ore veți avea o pauză de aproximativ 15-20 de minute. Nu vă forțează nimeni să vâsliti mult sau puțin dar trebuie să discutați cu ghidul, să știe ce vreți și cum să facă traseul în așa fel încât să vă întoarceți în timp util la Mila23.
Bagaje
În caiac orice se poate udă. Vă recomand ca toate bagajele să fie puse în saci impermeabili sau să băgați gențile în saci de plastic. Nu luați genți voluminoase. Bagajele mici se așează mult mai bine în compartimentul de bagaje decât unele mari. Puteți avea un sac impermeabil pe care să-l legați deasupra caiacului (în spate). Nu luați cu voi nimic din ce nu aveți strictă nevoie.
Mâncarea
În sezonul cald nu luați cu voi foarte multă mâncare, strict cât mâncați prima și a două zi, până la cină. Nu luați mezeluri proaspete sau alte forme de carne, este foarte bine să evitați carnea în totalitate. Luați brânzeturi ambalate, batoane energizante (batoane de cereale), batoane proteice, dulciuri, fructe uscate, fructe proaspete etc.
Tariful nu include barcă de asistență pentru preluarea caiacelor sau a persoanelor.
Informații Excursie la Padurea Letea (Opțională)
Pădurea Letea reprezintă o atractie turistică deosebită, nu poţi spune că ai vizitat Delta Dunării fără să vizitezi această minune unică în lume.
Fâșii alternative de deșert, cu vegetație specifică acestor zone și fâşii de pădure de stejari de luncă seculari, cu unica lor adaptare de a crește pe stratul subțire de teren fertil ce acoperă nisipul sărat al fostului fund de mare, alături de vegetația specifică de pădure subtropicală, pădurea Letea fiind cea mai Nordică pădure subtropicală din Europa. Pe lângă 10 specii de orhidee, asparagus și alte plante subtropicale putem vedea plop argintiu, frasin, tei și alți arbori.
Caii sălbatici de la Letea sunt desigur atracţia deosebită a lumii mamiferelor din acesta rezervație naturală, prima din România. In toate turele noastre ne străduim să găsim hergheliile ce pasc libere pe aceste pajiști și în pădure și să vă facem cunoștință cu minunatele animale.
La fața locului, ghizii noştri vă vor povesti multe alte lucruri interesante despre acest loc.
Este o zi a contrastelor, începând pe apă, trecem prin zona deșertică a Grindului Letea și ajungem în Pădurea Letea. Cu un traseu prin zona de Nord a Deltei Dunării, foarte aproape de colonia de pelicani Roșca Buhaiova, cea mai mare colonie de pelicani comuni din lume, în cele 2-2,5 ore până la Letea vom explora o zona sălbatică, spectaculoasă.
Din Satul Letea luăm mașina de safari și mergem la Pădurea Letea. Sunt aprox 7 km din sat până la pădure, drum pe care îl parcurgem cu maşina apoi mergem pe jos aproximativ 20-30 minute, pe traseul aprobat de ARBDD. Vedem punctele de larg interes, ne plimbăm prin nisipul fin apoi ne întoarcem în sat și putem avea masa de prânz (opţională) la o gospodărie locală, autentică, unde gazdele gătesc simplu și tradițional.
Vrem să vedeți și o alternativă la mâncarea lipovenească, cea hahola (ucrainiană) care deși este asemănătoare, are particularitățile ei. După prânz ne întoarcem la barcă și pornim înapoi, peste lacuri, către Mila23. Ajungem la pensiune în jur de ora 19:00.
Puncte de inters
Târla Popii - Aici putem vedea 2 dintre stejarii bătrâni ai pădurii. Deşi există povești despre vârstă de peste 1000 de ani ai acesor stejari, studiile științifice au demonstrat că au 300 - 600 de ani. Pe stejarul din interiorul pădurii au rezistat multă vreme liane (Periploca graeca) și curpeni ce dădeau locului un aspect foarte special însă de la invazia ,turiștilor" lipsiţi de educație, adesea însoțiți de „ghizi” mai neisimți...tori decât ei, care au vrut să-și facă fotografii atârnați de liane, ca rudele lor apropiate, maimuțele, le-au rupt, le-au smuls iar acum numai câteva mai firave au rezistat mitocaniei turistice și mai pot fi văzute.
Dunele mari - din Haşmacul Mare, sunt dunele cele mai înalte din zonă (aveau 13 metri înainte de invazia turistică). Dincolo de acestea se întind peisaje spectaculoase de fâşii (haşmacuri) de pădure și fâşii de deşert ce dau unicitate acestui loc.
Dunele mici - Mai apropiate de drum, pot fi accesate cu ușurință, aveți de mers maxim 10 minute de la drum până la ele. Și de aici se întinde un peisaj spectaculos în spatele dunelor.
Fântâna lui Omer - Cândva aici a trăit un turc cu acest nume iar urmele casei (colibei) lui încă mai pot fi văzute în apropiere fântânii. Din 2019, accesul în acest punct a fost interzis deoarece turiștii, împreună cu unii „ghizi" locali, au umplut fântâna cu PET-uri și au distrus zona.
Ce vedem în Pădurea Letea Primăvara - Covoare de orhidee se întind pe pajiştile verzi, totul este verde crud şi în creştere dându-ne o notă optimistă în toată excursia. Caii sălbatici pasc fericiți iarba proaspată, după iarnă grea ce a trecut. Putem vedea armăsarii înfruntându-se şi chiar primii mânji ce pășesc alături de mamele lor. Temperaturile plăcute ne permit să explorăm locurile acestea unice, să fotografiem diferite specii de orhidee atât pe pajiști cât și în umbra pădurii (în funcție de specie), ghizii noștri vă vor arată unde cresc acestea.
Vara - Pe măsură ce temperaturile cresc, Letea se transformă, se accentuează contrastul dintre zonele de pădure verde cu maroniul zonelor deșertice, acoperite cu vegetație uscată. Se simte arşiţa deșertului și umbra pădurii, puteți experimenta toate aceste senzații în tura pe care o facem pe jos şi care acoperă ambele zone. Puteți admira vegetația luxuriantă a pădurii, marea diversitate a florei și veți fi încântaţi de cântecul păsărilor de pădure.
Caii sunt mai greu de văzut acum. Ziua, pe arşiţă, stau în pădure, la umbră și pasc mai mult noaptea.
Toamna - odată cu scăderea temperaturilor şi creşterea umidității, vegetația are o nouă etapă de dezvoltare iar caii se întorc pe pajişti. Florile de toamnă vă vor încânta privirea în contrast cu copacii și a restului vegetaţie ce începe să se ingalbenească și să se pregătească de iarnă. Acest lucru însă se întâmplă destul de târziu în Letea faţă de restul țării, astfel, în septembrie totul este încă verde şi abia după jumătatea lui octombrie puteţi vedea culorile toamnei în pădure.
Evident, în toate anotimpurile, aici veți vedea peisaje de o frumuseţe uluitoare, veţi vedea o zona unică în lume, o vegetaţie atipică, un desert în lumea apelor, un deșert în pădure, o pădure în deșert. O lume a contrastelor.
Am văzut mulți clienții contrariați la vederea acestei păduri. NU este o pădure obișnuită, nu vă așteptați la așa ceva, nu arată că la munte sau că la deal sau ca oriunde altundeva. Arată ca la Letea :-), aşa cum am mai spus, UNIC. Este o experienţă ce nu trebuie ratată.
Pentru reuşita excursiei în acest loc, avem mare nevoie să citiți și să respectati indicaţiile pe care vi le dăm cu privire la echipamentul personal necesar. Astfel, nu veniți în șlapi, în rochițe sensibile sau haine fitoase. Vă rugăm să veniţi cu haine de călătorie, adecvate sezonului.
Prânzul la gospodăria locală din Letea
Trebuie să știți că acesta nu este un restaurant și nu pot fi comandate alte feluri de mâncare. Prânzul este întotdeauna bazat pe pește prins în dimineață zilei respective și este compus din borș de pește, pește la cuptor și celebrele gogoși de la Letea, ca desert. Gazdele au un sistem foarte simplu de servire și pot oferi doar meniuri complete. În gospodărie au acces doar persoanele cu rezervare. Plata pentru prânz se face direct la gazde, în numerar.
Descoperă Pădurea Letea, alături de echipa noastră!
Informații Excursie la răsăritul soarelui în Delta Dunării (Opțională)
Excursia cu barcă și ghid, la răsăritul soarelui, este o ofertă la care noi, echipa Descoperă Delta Dunării, ţinem foarte mult. Este o excursie în care poți vedea Delta Dunării așa cum foarte puțini o văd.
Poti vedea Delta Dunării în culori deosebite, într-o linişte cum nu întâlneşti în alt moment al zilei, cu o vervă a naturii ce se trezeşte după o noapte de odihnă, vei simți fiori la fiecare adiere de vânt, la fiecare sunet al naturii, la fiecare pasăre ce apare din lumina crepusculului sau din ceața dimineții. Vei vedea adevărata faţă a Deltei Dunării, cu pescarii locali (autentici) ce-şi scot plasele cu peşti din apă, le curăță de vegetație, pun peștii în barcă și-și văd de treburile lor zilnice.
Este o ofertă dedicată celor ce se pot trezi foarte devreme şi vor cu adevărat să vadă natură deltei în linişte.
Vom vedea răsăritul soarelui pe un lac, unde avem toată priveliştea deschisă în față noastră.
Facem această excursie zilnic, din 15 aprilie până în 15 octombrie, pentru clienții înscrişi în programele noastre de la Mila23.
Excursia
Începe cu o jumătate de ora înainte de răsăritul soarelui, plecarea fiind de la pontonul nostru din Mila23 și durează aprox 2-3 ore, adică la micul dejun veți fi înapoi la pensiune, aveţi suficient timp să mâncați și să participați la restul programelor din ziua respectivă. Pornim spre un lac din apropiere, pe canale frumoase, acoperite în general de un strat de ceață, vedem o mulțime de păsări şi pescarii locali ce-şi scot peștii din plase, stoluri de pelicani ce încep să pescuiască la prima ora a dimineatii, când nu sunt deranjați de bărci. Oprim într-un loc frumos pe lac și așteptăm răsăritul soarelui în linişte, ascultând corul de broaște și cântecul păsărilor apoi pornim, tot ușor, pe lângă covoarele de nuferi și îi admirăm cum se deschid în lumina dimineții. Veți vedea totul într-o lumina splendidă, într-o baie de sunete ale naturii, alături de un ghid ce știe răspunsurile la toate întrebările voastre legate de Delta Dunării.
Traseul va fi ales de ghid, în funcţie de nivelul apei, de vegetatia din lacuri şi de informațiile proaspete pe care le avem din teren.
Barca:
Barca cu care veţi merge în Delta Dunării, este o barcă deschisă, dotată cu banchete cu spătar și perne pentru un confort cât mai ridicat, cu o foarte bună stabilitate şi siguranţă. Barca este foarte curată și este folosită numai pentru turism. Fiecare persoană din barcă va primi o vestă de salvare.
Plecarea se face de la pontonul nostru din Mila23, la ora fixată în seara precedentă, la cină. În fiecare luna această ora va fi diferită, depinzând de ora de răsărit a soarelui.
Ora stabilită, de plecare, este fixă! Nu putem aştepta după nimeni, nici soarele nu aşteaptă după noi şi nu ar fi corect față de cei prezenţi la ora fixată, să nu vădă răsăritul din cauza întârziaților.
Vă rugăm să NU veniți cu echipamente de pescuit. Nu este permis pescuitul în timpul deplasării bărcii din motive de siguranţă pentru restul pasagerilor. Dacă doriți să pescuiți vă rugăm alegeți un alt pachet de pe site.
Echipament personal necesar:
• Jachetă de vânt/ploaie • Căciulă (NU Șapcă) • Pantaloni lungi • Pantofi de drumeție (nu papuci) • Pelerină de ploaie
Vă rugăm să luaţi foarte în serios aceste echipamente, dimineaţă în Delta Dunării poate fi destul de rece, nu vrem să suferiţi de frig.