Evenimentul a trecut
Descriere
Exponatul lunii MARTIE 2025
Începuturile automobiliștilor militari
La 1 martie, pe lângă ancestrala sărbătoare a Mărțișorului, sărbătorim în armată, o armă fără de care câmpul de luptă modern nu ar avea aspectul pe care îl cunoaștem. Vorbim, bineînțeles, de arma fără de care nimic nu s-ar mișca decât în viteza pasului de infanterist sau a goanei calului, Arma Auto.
Momentul istoric ales pentru a sărbători această armă este strâns legat de înființarea primei unități distincte a acesteia, Regimentul de Tracțiune Automobilă, unitate ce a apărut în organica Armatei Române în vâltoarea Primului Război Mondial, la 1 martie 1917.
Originea motorizării armatei are însă rădăcini mai vechi. În anul 1905, Ministerul de Război achiziționa 13 automobile Mercedes Simplex. Acestea aveau o capacitate de transport de 700 kg sau 8 persoane şi erau desemnate ca vehicule de comandament la corpurile de armată sau la diviziile de infanterie. În anii următori, au urmat o serie întreagă de teste pentru a se determina posibilităţile....
Locație și Direcții
Important
Explicații foto ale expoziției Începuturile automobiliștilor militari
Foto1 – Afiș EXPONATUL LUNII MARTIE 2025
Foto2 – Automobilul blindat CFR 1915 în curtea Atelierelor CFR București. Colecția muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”
Foto3 – Escadronul de autoblindate din cadrul Centrului de Instrucție al Cavaleriei. Colecția Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”
Foto4 – Descrierea semnului distinctiv al Regimentului de Tracțiune Automobilă. Monitorul Oficial nr. 191 din 11 noiembrie 1917
Foto5 – Macheta automobilului blindat CFR 1915. Colecția Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”
Foto6 – Macheta automobilului blindat Austin de la Centrul pentru Instrucția Cavaleriei dăruită Regelui Mihai I. Colecția Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”
Expoziția de istorie militară generală (Pavilionul A) poate fi vizitată de MIERCURI până DUMINICĂ, între orele 10:00 și 18:00. Accesul publicului vizitator se efectuează până la ora 17:00.
Persoanele care au gratuitate la muzeu sunt:
- Preșcolari
- Copii instituționalizați
- Persoane cu handicap
- Elevi și Studenți din instituții de învățământ militar
- Veterani de război
- Veterani din teatrele de operații
- Angajați ai rețelei muzeale